måndag 2 oktober 2017

Månadsrapport September

Hösten har nu gjort antåg i vårt avlånga land. På marken dansar ett virrvarr av röda, orangea och bärnstensfärgade löv runt. På fönsterblecken smattrar allt som oftast regnet och man tänker att man har det ganska så bra ändå. Väldigt bra.

Höstmånaderna är ju statistiskt sett bra månader på börsen. Det känns som att börsen nu har fått en nytändning igen och OMX har gått urstarkt senaste veckorna med idel uppgångar på bred front. Jag tror personligen att det skall vidare upp. Huruvida det är bra eller dåligt som utdelningsinvesterare låter jag vara osagt.

Portföljen: Portföljen har under den senaste månaden utvecklats bra. Med all säkerhet den bästa månanden sedan bloggen startades, och troligtvis sedan portföljen skapades.
Det har blivit en hel del köp också vilket har ökat på det totala portföljvärdet en hel del, rent procentuellt sett i alla fall. Dessutom som jag meddelande nyligen, så är min sambo med på utdelningsresan numera och kommer i framtiden bidra till att köpa aktier hon också! Har noterat att många har större uppgångar i sin portfölj än 5% men det är jag ändå fullt nöjd med. Man kan snabbt konstatera att den totala förväntade utdelningen växer fort, säkert 30% senaste månaden. Jag kommer framöver att redovisa den totala förväntade utdelningen så att även detta framkommer tydligt och klart för er läsare. Varför utesluta den roligaste detaljen av dem alla?

Köp: Köpen har för att vara mig, flödat rikligt under September! Jag har ökat i mina befintliga innehav men även valt att ta in ett antal bolag i portföljen. Detta har jag gjort för att sprida utdelningarna ytterligare över året och för att jag har sett goda lägen att gå in i respektive aktie. Alla innehav är tänkta att ha på lång sikt, och ser god potential i samtliga. Dessutom har jag nu en del tillväxt i form av Nobina och Resurs!

Nya innehav för September är: NCC, Nobina, AstraZeneca, Resurs Holding, Swedbank. Dessutom har jag köpt min första utländska aktie, nämligen Realty Income Corp! Riktigt roligt! :)


Sälj: Hela uppståndelsen kring Nordea och deras kommande flytt till Finland gjorde att jag tog beslutet om att sälja hela innehavet. Istället köpte jag Resurs Bank och Swedbank som nu utgör mina innehav inom banksektorn, och det känner jag mig mycket bekväm med. Jag valde även att sälja mitt innehav i SinterCast, ett bolag med bra DA och stigande utdelning men som ändå känns fel. Produkten ligger fel i tiden i mina ögon och aktien har handlats under låg volym större delen av året. Istället tog jag alltså in Nobina i dess ställe.

Utdelningar: Två stycken utdelningar under September, bland annat från ett av mina större innehav, Castellum. Ett bolag jag ser som ett av mina grundinnehav och som jag alltid kommer att öka i.


 

Kommande köp: Jag har en liten "inköpslista" i huvudet. Närmst till hands är nog ett par preffar. Så när tillfälle ges kommer jag troligtvis köpa in K2A och ALM. Om jag säljer Akelius i samband med det återstår att se, kanske behåller jag Akelius och kör på alla tre. Men K2A och ALM har båda en DA på över 7% medan Akelius i nuläget är under 6%. Man får se över sina preffar och avgöra om direktavkastningen motsvarar risken. I övrigt är jag nyfiken på Axfood och Svolder.


Sparkvot: Trots högre lön än vanligt med bonus m.m. blev sparkvoten inte högre än 10%. Fortfarande stora utgifter gällande huset, inköp som måste göras och saker som måste ses över. Värme, ventilation etc. Dyra grejor! Sparkvoten kommer succesivt att öka framöver, det är både jag och sambon överens om, så det är jag inte orolig över! Bara tråkigt att inte ha kapital att handla aktier för.


Förväntad utdelning/år: 1296 kr.
2 kommentarer:

 1. Bilderna där du samlar dina aktier och man kan se utveckling mm, vad använder du för program/hemsida för det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Johan! Kul att du har hittat hit! :) Alla bilder är direkt tagna från Avanza faktiskt. Klassisk printscreen och kopiera till paint haha, funkar alltid!

   Har du fler funderingar, tveka aldrig!

   Radera