onsdag 12 juli 2017

Keep calm - och återinvestera

Medbloggare och aktievänner, aktiepappor och spargrisar av alla de slag. Idag tänkte jag kort gå igenom vikten av tålamod och följsamhet när man sparar i aktier.

Framför allt när man sparar i utdelningsaktier och sparar på lång sikt, för det är då ens tålamod verkligen kan sättas på prov. När man swingtradar eller generellt handlar med aktier för att få en bra och snabb avkastning så hinner aldrig tålamodet tryta och tvivlet visar då inte sitt rätta ansikte. Aktien går upp, man får bra avkastning och så säljer man. Sedan upprepar man proceduren.

När man likt mig själv investerar i utdelande, stabila aktier sätts tiden i ett annat perspektiv. Det måste få lov att ta tid. Man måste låta det ta tid. Och detta måste man göra utan att få panik. Det är här tålamod och disciplin kommer in i bilden.

Den klassiska utdelningsinvesteraren följer inte aktiekurser slaviskt (bör åtminstone inte göra) utan ser den stora bilden hellre, vilket är betydligt bättre för hjärtat också eftersom man kommer få vara med om både ett och två börsras och kurser som mer än en gång jobbar emot en snarare än med en. Tills skillnad från swingern så kan man dock tillåta sig själv att göra just det - backa tillbaka och faktiskt bara låta portföljen jobba åt en. Den enda man ska tänka på är att alltid återinvestera utdelningarna, helst så snabbt det går, eftersom tid är den viktigaste faktorn på börsen!


Tålamod är vårt bästa vapen


När man får utstå börsfall och aktiekurser som får stryk och går ner var och varannan dag, är det lätt att känna sig en aning modfälld, man känner att tålamodet håller på att ta slut och man vill bara sälja rubbet och köpa aktier som går upp. Det är ju det naturliga att känna så! Jag vågar därför påstå att det inte är för alla att investera enligt utdelningsmetoden. Alla klarar helt enkelt inte av att se sina pengar sjunka i värde.

Att lyckas med sin utdelningsportfölj tar tid. Längre tid än de flesta andra sätt i regel, men det är stabilt och ofta säkrare än andra sätt. Ränta-på-ränta-effekten är något som, när den väl blir tillräckligt stor och kan börja rulla av sig själv, är oerhört lukrativt. Jag är sannerligen inte i närheten av att ha en egen "snöboll" eller "pengamaskin" men jag hoppas att jag lyckas med det en dag jag med med.

Och vad gäller de dagar då man känner att hoppet sviker och tålamodet är som bortblåst, ja då får man försöka finna styrka och ny motivation bland oss alla utdelningsjägare som finns där ute!

Vad tycker du är viktigt att tänka på som investerare på börsen?

4 kommentarer:

 1. Som du skriver Aktiepressaren. Att ta det lugnt och fokuserat. När väl seglet är på plats och du vet riktningen är det bara att sätta segel. Det kommer stormar längsmed färden men är planen stark och väldefinierad kommer stormarna att kunna hanteras. Jag har seglat i ca 5 år och känner mig motiverad och inspirerad att segla vidare med min utdelningsplan och som utdelningsinvesterare. Sedan har jag mer och mer öppnat tanken omkring att lägga in något/några kryddbolag för att kunna ha chans till snabbare tillväxt. Ex hade jag investerat 100 000kr i Netflix för 5 år sedan hade det värdet idag varit 1 200 000 miljoner kr! Dessa hade ju kunnat säljas av och nyinvesteras i utdelningsportföljen. Så snöbollseffekten kunde snurra på ännu fortare. Ja ja, det är det som är roligt och intressant med börsen, aktier och att följa olia bolag. Att ge sig själv chans och möjlighet att bygga kapital och en god ekonomisk nutid och framtid genom finansiellinteligens och ekonomiskt engagemang.

  Mvh,

  Atlas Investo

  SvaraRadera
 2. Hej Atlas och tack för din kommentar! Kul att du har hittat hit :)

  Vad roligt att läsa att du har seglat i fem år redan, kan bara ana hur roligt det måste vara. Lever du helt på din portfölj eller jobbar du ännu?

  Håller med dig ang kryddor. Är själv inne på det, och jag ser det också som en väldigt god möjlighet att få in mer kassaflöde ifall man sköter det snyggt och väljer bra bolag. Ska börja med detta så fort portföljen är lite stabilare. Har du några bolag som du äger redan eller som du har kikat närmare på?

  Lerkungen

  SvaraRadera
 3. Att eventuellt leva på sina utdelningar kräver nog en portfölj på minst 6-8 miljoner så dit har man ju en bit!! Men jag ser portföljen som en av flera inkomstkällor så det är bara att jobba vidare både på portföljen och på jobbet. Men också att aktivt försöka finna andra inkomstkällor som kan skapa bättre soliditet på sikt.

  Så just nu jobbar jag på att nå min andra miljon vilket enligt planen ska ske under 2019 - om det inte kommer en större sättning på börsen inom den perioden eller andra livsutmaningar som gör att planen för Atlas Investo får pausa ner tempot.

  Som sagt så finns det ju intressanta förväntningsbolag/tillväxtbolag som dyker upp med jämna mellanrum. Det är bara att bida sin tid, läsa på, gräva där man står och sedan fatta sina egna beslut på var man vill investera.

  Med vänlig hälsning,

  Atlas Investo

  SvaraRadera
 4. Kul och inspirerande att ha mål, korta som långa! När du nämner alternativa inkomstkällor blir jag lite nyfiken, dels på vad det faktiskt finns för alternativ men även på hur man själv skulle kunna "bredda" sina inkomster. Helt klart intressant! Har du någon annan än ditt vanliga jobb och aktieportföljen i nuläget?

  Att leva drägligt på sin utdelningsportfölj kräver som du säger en hygglig size, 6-8 miljoner. Det är mycket! Får se om det ens är uppnåeligt. Bara att jaga på. Ett plötsligt arv eller liknande är aldrig något man ska gå och hoppas på givetvis men något som definitivt hade gett bränsle till portföljen.

  Nåja!

  Med vänlig hälsning
  Lerkungen

  SvaraRadera